Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Voedselallergie-voedselovergevoeligheid

Wat is een voedselovergevoeligheid, -allergie?
Als uw huisdier wordt verdacht van een voedselovergevoeligheid of een voedselallergie, betekent dit dat het dier overgevoelig of allergisch reageert op één van de stoffen in het huidige voer. Dit kan zich uiten in huid- of maagdarmproblemen. Deze stoffen kunnen voorkomen in al het lekkers dat uw huisdier gedurende de dag binnenkrijgt:

  • in blikvoer
  • brokjes
  • snoepjes
  • koekjes,
  • een stukje brood
  • een kauwstaafje voor de tanden of voor de botten

Overgevoeligheid of voedselallergie kan op elke leeftijd ontstaan en komt zelfs voor bij dieren die al jaren dezelfde voeding krijgen.

Hoe stellen we een diagnose?
Veel dieren reageren goed op speciaal voer dat bij uw dierenarts als dieet te verkrijgen is. Dit voer is op een speciale manier bereid (gehydroliseerde eiwitten), waardoor de darmen de stoffen in het voer niet meer herkennen en het dier ook niet allergisch reageert op dit voer. Mocht dit echter onvoldoende effect hebben, dan kunt u het beste voor uw huisdier een speciaal dieet koken. Dit heet een eliminatiedieet. Bij onvoldoende resultaat kunt u met uw dierenarts bespreken hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Belangrijk: Een strikt dieet!
Belangrijk is dat u zich gedurende 6 weken strikt aan het dieet houdt dat u meekrijgt van uw dierenarts. Uw huisdier mag dus gedurende 6 weken , naast de brokjes uit het dieet geen enkel andere voedingsbron binnen krijgen. Dus géén koekjes, snoepjes, botjes, staafjes, broodjes, groente, fruit of ander lekkers! Indien u uw huisdier wilt belonen voor bijvoorbeeld goed gedrag, mag u alleen belonen met brokjes uit het dieet . Elk ander voedingsmiddel kan de allergische reactie weer doen opwekken!

Let op
Vandaag een snoepje kan gedurende 6 weken een allergische reactie veroorzaken. Als u verschillende soorten extraatjes geeft tijdens de dieetperiode, kunt u niet achterhalen waardoor de allergische reactie wordt veroorzaakt. Dus na elk extraatje dient u weer 6 weken strikt dieet te houden om er zeker van te zijn dat dit snoepje niet de oorzaak is van het probleem. Voorkom dit probleem door 6 weken strikt dieet te houden!

De diagnose is gesteld, en nu?
Indien uw dier na 6 weken diëten van het probleem is verlost, kan de diagnose voedselovergevoeligheid, - allergie met zekerheid gesteld worden. Iets in het vorige dieet is dus de oorzaak van het probleem geweest.

De mogelijkheden:
Er zijn nu 2 mogelijkheden:

  1. Strikt blijven diëten met het voer van uw dierenarts (zolang als uw huisdier leeft).
  2. Langzaam nieuwe voedingsbronnen introduceren.

Het gemakkelijkste is het speciale dieet te continueren met als nadeel dat u nooit zult weten voor welk product uit de voeding het huisdier allergisch is. Indien u besluit tot de tweede optie dan is het belangrijk dat u slechts 1 voedingsmiddel per 6 weken introduceert. Pas als het dier na 6 weken geen terugval heeft kunt u stellen dat het dier niet allergisch op dit voedingsmiddel heeft gereageerd en vervolgens weer één nieuw soort brokje (of koekje, of snoepje) introduceren.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via 030 69 54264 of stuur een e-mal naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

 

Share

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com