Identificatie en registratie - Chippen
Jaarlijks lopen in Nederland honderden honden, katten en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance uiteindelijk in asielen terecht. Van dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaar te vinden. Een halsbandje met adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief makkelijk verloren gaan. Bovendien brengt een halsband voor de kat risico’s met zich mee!
Gelukkig bestaat er een identificatiemethode: Met behulp van een chip - die ook wel transponder wordt genoemd is een dier makkelijk te identificeren. Iedere chip heeft een eigen, unieke code. De code kan met een scanner (afleesapparaat) worden afgelezen. Als je met het apparaat in de buurt van de chip verschijnt er een code op het scherm van het afleesapparaat. Met deze code kun je in de databank op het internet heel makkelijk de eigenaar traceren.
Wettelijk verplicht
- Identificatie van hond en kat is noodzakelijk om het dier te herkennen als het dier wegloopt, verdwaalt of gestolen wordt.
- Identificatie is noodzakelijk alvorens het verrichten van een officieel onderzoek
(bijvoorbeeld doofheidsonderzoek, screenen HD en ED). - Ziektekostenverzekeraars vereisen identificatie van het dier waarvoor premie wordt voldaan.
- Sinds januari 2012 is het voor eigenaren verplicht om honden voor de leeftijd van 7 weken door middel van een chip te laten identificeren en moet de houder zijn gegevens registreren. Hiermee gaat de overheid misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegen en wordt het welzijn van honden verbeterd.
Elektronische identificatie
Een chip is een klein kokertje (7 mm bij 1,5 mm), gevuld met elektronica. Deze chip is op eenvoudige diervriendelijke wijze in te brengen door middel van een injectienaald. Voor en na inspuiten van de chip wordt het nummer afgelezen en vermeld in het hondenpaspoort of ander document. Tevens registreren wij het chipnummer bij het NDG, Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (Postbus 15, 3990 DA Houten).
Alle andere honden of katten (jong of oud, wel of geen ras) kunnen gechipt worden in onze kliniek. Pups van rashonden worden door een medewerker (nestcontroleur) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland gechipt tussen de 6 en 9 weken leeftijd. Het chipnummer wordt opgenomen in het databestand van de Raad van Beheer en wordt op de stamboom van de hond vermeld.