Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Heupdysplasie (HD) hond

Heeft uw hond zichtbaar problemen met lopen, of zelfs pijn? Veel honden krijgen te maken met heupdysplasie in de opbouwfase of op latere leeftijd klachten door heupdysplasie. Hier behandelen wij dagelijks de oorzaken en gevolgen van heupdysplasie, bij zowel jonge als oude honden. Naast medicatie, bewegingsaanpassing, gewichtsreductie bieden operaties (bv. standcorrectie bij beginnende heupdysplasie) perfecte mogelijkheden om het probleem heupdysplasie aan te pakken.

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht en komt zeer vaak voor in verschillende gradaties, variërend van slechte een aansluiting van heupkop/-kom tot en met ernstige artrose.

dijkshoorn4
 

Oorzaak
Erfelijk, edoch milieufactoren als voeding, overgewicht, excessieve beweging tijdens de groeifase kunnen bevorderlijk zijn voor het tot uiting komen van H.D..

Diagnose
Naast een goed klinisch onderzoek is een correct uitgevoerd röntgenonderzoek is exacte juiste diagnose noodzakelijk voor een juist behandelplan.

dijkshoorn5

Een scheef liggend bekken en niet goed ingedraaide koppen onder verdoving leiden tot slechte röntgenresultaten en een onjuist behandelplan.

zie RONTGENTECHNIEK

 

 

 

De Behandeling

De behandeling van H.D. is afgestemd op de ernst ervan.

 Conservatieve behandeling
 Rechtlijnige beweging en spierbevorderende injecties, mogelijk gecombineerd met ontstekingsremmers en pijnstillers.

 Standcorrectie – Pectineus myectomie
 Standcorrectie van de achterbenen middels het verwijderen van een spier (musculus pectineus) aan de binnenzijde
 van het achterbeen is onze favoriete methode

Met onze operatiemethode wordt de spier (musculus pectineus) niet doorgesneden maar in zijn totaliteit verwijderd vanaf het bekken tot aan de knie. Door de verbeterde stand drukken de krachten, de heupkop dieper de kom in, waardoor het heupgewricht beter functioneert en er minder/niet meer pijnlijk is. De hond loopt beter, krijgt een betere bespiering en het geheel zal een positief verloop krijgen.

Deze behandeling van heupdysplasie heeft uitstekende resultaten. Zowel bij opgroeiende honden met milde /ernstige HD, als ook oudere honden met reeds ernstige artrose. Technisch voor de hond niet ingrijpend, revalidatie zeer gemakkelijk. Mislukt nooit.

 Bekkenkanteling
 Als standcorrectie middels voorgaande operatie niet haalbaar is. En liefst als het een eenzijdige heupdysplasie
 betreft. Risico voor hond, alsmede revalidatie, stuk zwaarder.

 Heupkopresectie
 Nogal een goede oplossing bij een deformerende heupkop t.g.v. Calve Leg Perthes syndroom. Goed te doen bij tot
 middelgrote rassen.

 Heupprothese
 Als bovenstaande mogelijkheden niet een oplossing zouden bieden een mogelijkheid.

Om een juiste behandeling te kiezen is een zeer correcte röntgenfoto van de heupen noodzakelijk. Zoals eerder vermeld, een foto in een NIET verdoofde toestand, met goed ingedraaide heupkoppen en een kaarsrecht gepositioneerd bekken. ZIE Röntgentechniek.

Een niet juiste fototechniek zal aanleiding geven tot een verkeerde behandeling. Soms wordt ten onrechte een bekkenkanteling uitgevoerd, terwijl bij een juiste röntgentechniek zal blijken dat een goed bewegingsadvies met spierversterkers en mogelijk een kuurtje ontstekingsremmers voldoende zijn.Share

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com