Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

LADY DIMPLE: Operatie Halshernia Zeer Succesvol

Succesvol operatief ingrijpen bij een teckel met extreme pijn en totale verlamming aan voor- en achterpoten als aanvulling op het tekort schieten van medicamenteuze behandeling. Operatie van de halshernia was technisch hoogstandje door de benadering van de hernia via de bovenzijde hals (dorsale benadering, hemilaminectomie). Deze operatieve benadering is ingewikkeld  maar biedt een ongelofelijk voordeel en super resultaat.

Daar de klachten zeer ernstig waren en ondanks sterke medicamenteuze behandeling de verlammingsverschijnselen toenamen, zijn er direct aanvullende röntgenfoto’s met contrast (myelogram) gemaakt. Dit geeft de exacte plaats van de hernia en dus de exacte plaats voor operatie aan.

wervelwervel2

Duidelijk vernauwde tussenwervelruimte (zie pijl) tussen 4de en 5de halswervel. Boven de tws wordt het ruggenmerg afgekneld hetgeen zichtbaar is doordat de contrastkolom die rondom ruggenmerg omhoog gedrukt wordt. Ook is het tws-materiaal zichtbaar tussen de contrastkolom en onderzijde van het ruggenmergkanaal (zie pijl).

Operatie Halshernia

hernia10


Lady Dimple ligt in buikligging en hals is aan de bovenzijde geschoren. Nadeel van deze benadering is dat het uiteindelijke werkterrein erg in de diepte ligt. Voordeel is het exact en compleet verwijderen van de totale hoeveelheid tws-materiaal wat op dat moment op het ruggenmerg drukt. Minder kans op complicaties zoals bloedingen. Uiteraard is veel vaardigheid in neurochirurgie vereist. 

 

 

 

 

hernia15 

In de diepte wordt een aanvang gemaakt om de zijkant van het wervelkanaal weg te frezen met een fijne freesboor.

hernia20 

Zijkant van het wervelkanaal is weg gefreesd en onder het ruggenmerg (witte streng) is een flinke hoeveelheid drabbig verkalkt tussenwervelschijfmateriaal te zien (aangewezen door haakje en tangetje naast uittredende zenuwwortel tak.

hernia21
Hierop een haakje een deel van het verwijderde materiaal.

De operatie is succesvol verlopen zonder schade aan het ruggenmerg toe te brengen en zonder bloedingen is al het herniamateriaal (wat het ruggenmerg in de knel drukte) verwijderd. De kans op snel herstel is zeer groot. 

dijkshoorn1 ladydimple

Hier de gelukkige eigenaresse Els Kooiman met haar 7 jaar oude teckel “Lady Dimple” die 5 dagen na de operatie weer lopend en zonder pijn naar huis mocht. De nieuwe neurochirurgische operatieve benadering (dorsaal/ bovenzijde hals) van een halshernia bij de hond door dierenarts Nico Dijkshoorn was een groot succes. 

 

Share

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com