Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Elleboogdysplasie-onderzoek

Wanneer

  • Op verzoek van een eigenaar die vermoedt dat zijn of haar dier last heeft van de ellebogen en waarbij de dierenarts inderdaad heeft vastgesteld dat dit waarschijnlijk is.
  • Op verzoek van de fokker of rasvereniging
  • Bij bepaalde rassen is er een erfelijke aanleg voor de ontwikkeling van elleboogdysplasie, bij deze rassen is het verstandig om voor het fokken de ouderdieren te screenen op deze afwijking.
  • Voor second opinion.

Onze werkwijze
De identiteit van de hond wordt vastgesteld aan de hand van het chipnummer. Voor het maken van de elleboogfoto’s geven wij een kalmering die binnen 10 minuten is ingewerkt. Deze kalmering is om het onderzoek elleboogonderzoek1voor de hond zo dragelijk mogelijk te maken. Voor een elleboogfoto moet de hond namelijk in een voor hem vreemde positie gehouden worden en tevens niet bewegen. Met behulp van een speciale techniek wordt er van beide ellebogen een serie foto’s gemaakt. Het gaat hierbij om een serie foto's die voorachterwaarts genomen wordt en daarnaast ook zijdelings. De  foto's worden direct ontwikkeld en eventueel overgemaakt indien de elleboog er niet helemaal optimaal opstaat. Voor een goede beoordeling moet de foto van zeer goede kwaliteit zijn.

Het voordeel van onze röntgenmethode is, dat met vrij grote mate van zekerheid de af- of aanwezigheid van artrose te beoordelen is. Maar nog belangrijker is, dat met deze methode duidelijk wordt, of de aandoening veroorzaakt wordt door OCD, en/of LPCM en/of INC.

Lees meer informatie over aandoeningen in het ellebooggewricht

Screening
De dierenarts zal de foto voor u beoordelen. Bij de beoordeling wordt er gekeken naar het al of niet aanwezig zijn van OCD, LPCM en of INC, en de mate van eventuele artrose. De artrose wordt gemeten met maatstaven van de International Elbow Working Group en wordt afhankelijk van de ernst uitgedrukt in graad 0 t/m 3.

Officiële erkenning
Het elleboogdysplasie onderzoek zoals uitgevoerd in onze kliniek wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied te Amsterdam en de W. K. Hirschfeld Stichting officieel erkend. De resultaten van de beoordeling door de Raad van Beheer worden vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport "Elleboogdysplasie".

Afspraak maken voor ED-onderzoek
Wij zijn telefonisch bereikbaar voor het maken van een afspraak. Het is mogelijk met meerdere honden tegelijk te komen voor de screening. Neem voor uw bezoek de documenten van uw hond mee.

Voorwaarden
Voor officiële ED-onderzoeken die gestuurd moeten worden naar de Raad van Beheer gelden er bepaalde voorwaarden. De hond moet de minimale leeftijd hebben die vaststaat voor het betreffende ras, ingeschreven staan in het Nederlandse Hondenstamboek en gechipt zijn. Neem voor uw afspraak ook de stamboom en registratiebewijs mee van de Raad van Beheer.

Minimale leeftijd
Behalve voor de Golden en Labrador Retriever, die minimaal 12 maanden oud moeten zijn geldt voor alle rassen dat ze ouder dan 18 maanden moeten zijn voordat het officiële elleboogdysplasie-onderzoek uitgevoerd mag worden.  Een pre-screening is natuurlijk ook mogelijk.

 

Share

HEUPDYSPLASIE ONDERZOEK

heupdysplasie

Toonaangevend in exacte techniek voor het beste resultaat.
Lees meer>>

ELLEBOOGDYSPLASIE ONDERZOEK

dijkshoornrontgen

Belangrijk voor de juiste diagnose en de juiste behandeling.
Lees meer>>

ALGEMEEN RONTGENONDERZOEK

rontgencontrast

Belangrijk voor diagnostiek, juist behandelplan en Röntgen - contrastonderzoek Myelogram
(contrastonderzoek wervelkolom) onmisbaar voor het perfecte resultaat bij OK van verlamde teckels.
Lees meer>>

RONTGENTECHNIEK
 

rontgentechniek

Het is essentieel voor de diagnose en de beste uitslag bij screening (HD-A) dat de röntgenfoto's correct en exact genomen worden.
Lees meer>>

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com