Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Het is van groot belang voor de diagnose en de beste uitslag bij screening (HD-A) dat de röntgenfoto's correct en exact worden genomen.

de hond en het het bekken dienen kaarsrecht te liggen
de heupkoppen dienen goed ingedraaid te zijn

88

Als de hond iets scheef op de röntgentafel ligt, dan is het schaduwbeeld van de meest bij de tafel liggende kom meer ovaal- dan cirkelvormig en tekent zich ondieper af. Daarnaast wordt de heupkop als het ware uit de kom geprojecteerd. De waardering van de heup is daardoor slechter dan de hond verdient (zie RX: het midden v.d. heupkop die binnen de rand van de kom moet vallen valt daardoor er buiten en de hond heeft alleen daardoor al een onverdiende HD-C  i.p.v.  HD-.A:

99

Als de dijbenen niet goed gestrekt naar achteren liggen, maar iets naar binnen gedraaid zodat de knieschijf niet midden op het dijbeen geprojecteerd is, dan lijkt de kop te weinig binnen de kom te liggen (zie RX). Hierdoor zou de hond ten onrechte verdacht worden van een slechte aansluiting, onvoldoende diepe kommen (middelpunt/ centrum van heupkop ligt buiten de heupkom geprojecteerd) en een slechte Norbergwaarde scoren. De correcte positionering (rechter foto) toont het verschil aan:

77

Worden de poten te weinig gestrekt dan kan het kapsel wat ontspannen zijn, waardoor de koppen makkelijker buiten de kommen gedrukt worden.

Als de hond weinig spierspanning heeft, dan kunnen de koppen wat meer buiten de kommen komen te liggen dan bij opnamen waarbij een normale spierspanning is. Dit geldt met name als de röntgenfoto's onder algehele narcose worden gemaakt en niet voor de veelal gebruikte sedatie (het roesje).

 

Share

HEUPDYSPLASIE ONDERZOEK

heupdysplasie

Toonaangevend in exacte techniek voor het beste resultaat.
Lees meer>>

ELLEBOOGDYSPLASIE ONDERZOEK

dijkshoornrontgen

Belangrijk voor de juiste diagnose en de juiste behandeling.
Lees meer>>

ALGEMEEN RONTGENONDERZOEK

rontgencontrast

Belangrijk voor diagnostiek, juist behandelplan en Röntgen - contrastonderzoek Myelogram
(contrastonderzoek wervelkolom) onmisbaar voor het perfecte resultaat bij OK van verlamde teckels.
Lees meer>>

RONTGENTECHNIEK
 

rontgentechniek

Het is essentieel voor de diagnose en de beste uitslag bij screening (HD-A) dat de röntgenfoto's correct en exact genomen worden.
Lees meer>>

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com