Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Thorax, middenrif, buik, blaas e.d.


Thorax
Afwijkingen van hart en longen zijn goed met röntgenfoto’s vast te stellen. Denk aan longontsteking, primaire longtumor of metastase in de longen van tumoren elders in het lichaam (bottumor, mammatumor bijv.). Bij een dier wat hoest kan dit ook buiten de longen liggen bijv. kennelhoest (virusinfectie v.d. voorste luchtwegen en strottenhoofd) of tengevolge van een slecht functionerend hart, waardoor stuwing in de longen of vocht achter de longen en in de buik optreden.

2


Longontsteking
Rond de luchtwegen zijn manchetjes van verdicht weefsel zichtbaar. ? Medicamenteuze behandeling met ontstekingsremmers en antibiotica.

 

 

Primaire longtumor
Een tumor uitgaande van de long zelf. Dit is gunstiger dan een door de longen heen verspreide tumor.  Operatie is goed mogelijk: via een snede tussen de 8-9de  tussenribruimte (thoracotomie) wordt de longkwab waarin de tumor zit in zijn geheel verwijderd. Uiteraard wordt de hond tijdens deze narcose met de beademingsmachine beademd. Operatie is zeer goed met veel succes te doen.

Secundaire longtumor

3

 

Verspreid door de longen heen zijn witte vlekken te zien van een verspreiding van tumoren uit een borsttumor in dit geval. Hier kunnen slechts pijnstillers en/of ontstekingsremmers worden voor geschreven.

 

 

 

Pneumothorax (klaplong)

4

 

Typerend  is de grote hoeveelheid lucht (zwart) rond de longen en het hart wat hierdoor opgetild  wordt van het borstbeen, er zit veel lucht rond de longen. Een pneumothorax kan voorkomen na trauma (aanrijding, val etc.), behandeling:
?    Pijnstillers kortdurende antibiotica en vooral RUST.
?    Soms is het noodzakelijk om een drainagesysteem
      aan te leggen om de overtollige lucht af te zuigen.

 

Middenrifscheur

De borstholte en de buikholte wordt gescheiden door het middenrif. Door een trauma (val of aanrijding) scheurt dit middenrif. Tijdens het inademen worden de organen lever, maag en darmen soms zelfs de milt in de borstholte gezogen. Het dier is benauwd. Röntgenonderzoek laat zien dat het een middenrifscheur is en waar de scheur zit: links of rechts. Dit is belangrijk omdat bij operatie dan duidelijk is aan welke zijde het dier moet worden geopereerd.
?    Operatie
De borstholte wordt tussen de 8-9de tussenribruimte geopend. Als de borstholte geopend is dan wordt de hond/kat    kunstmatig beademd. De buikorganen worden teruggestopt in de buik en de scheur in het middenrif gehecht. Hierna wordt de borstholte weer gesloten. Deze spectaculaire behandeling is noodzakelijk en zeer succesvol!

Hartaandoeningen

Hartaandoeningen zien  we  als ontwikkelingstoornis bij jonge pasgeboren honden (open ductus botalli , aortastenose of stenose vd art pulmonalis etc.) en bij oudere honden als gevolg van slecht sluitende kleppen en of ziekte van de hartspier (myocardiopathie). Myocardiopathie zien we nogal een bij de Dobermann en oudere katten met een hyperfunctie van de schildklier. Het sterk vergrote hart drukt de luchtpijp omhoog en door stuwing ontstaat er veel uittredend vocht rond de longen wat de reden van benauwdheid is.

5

 

Zichtbaar en duidelijk is het sterk vergrote hart t.g.v. klepstoornis van de kleppen tussen de boezems en kamers waardoor het bloed zich ophoopt in de achterliggende gebieden (longstuwing, hoesten  en stuwing in de buik (leverstuwing, vocht in de buik).Medicamenteuze behandeling noodzakelijk met hartmiddelen (v.d. hartspier/bloeddruk, verminderen van hartfrequentie), plastabletten etc. Prognose met goede medicatie gunstig.

 

 

Buik

Buikfoto’s zijn nuttig voor een totaal overzicht van de buik, maar ook voor afwijkingen die aan de organen te zien zijn. Afsluiting (ileus) van de darmen:
o    Voorwerpen die zijn opgegeten (grote stukken bot, kastanjes, steen,  badeentjes, kogels, hangslot).
o    Invaginatie van de darmen (vaak bij jonge dieren met diarree).
o    Darmtumor (oudere dieren).
o     Tumor uitgaande van lever, milt, nieren, blaas, prostaat,darmlymfklieren, eierenstokken , baarmoeder etc. ).

Röntgenonderzoek in combinatie met contraststoffen.

o    Blaascontrast (blaas-prostaatafwijkingen).
Geeft goed inzicht in de afwijkingen van de blaaswand (tumor, hypertrofische blaas puntontsteking, steenvorming) en geeft mooi beeld van de prostaat- blaasverhoudingen.
o    Maagdarmstelsel - Bariumcontrast

      - bij afsluitingen of onduidelijke braakklachten.
      - Fistelkanalen: hoe diep en waarheen gaat het fistelkanaal?
o    Wervelkolom - Myelogram (contrastmiddel in wervelkanaal en rondom ruggenmerg).

Bij pijn en verlammingen in de rug ter gevolge van afwijkingen in de rug zoals een hernia van de tussenwervelschijf of het Cauda Equina Syndroom.

Myelogram van de rug bij verlamde teckel

6

 

 Een ruggenmergprik bij een verlamde teckel: met een dunne naald wordt contrast in het wervelkanaal gebracht wat het ruggenmerg omstroomd ? Op plaatsen waar geen of minder contrast aanwezig is geeft een aanduiding dat aldaar druk op het ruggenmerg bestaat. Duidelijk is dan de exacte plaats en aan welke kant (links/rechts) de hond aan de hernia moet worden geopereerd. ? DE SUCCESFORMULE VOOR EXCELLENTE OPERATIERESULTATEN

 

 

7

Myelogram via punctie vd cisterna magna in de hals met name voor de halswervelkolom.
Bij afwijkingen in de hals (pijn en verlamming) t.g.v. hernia v.d. tussenwervelschijven. Van groot belang voor de exacte plaatsbepaling van de hernia waardoor een succesvolle operatie mogelijk wordt.
Zie ook neurologie


Share

HEUPDYSPLASIE ONDERZOEK

heupdysplasie

Toonaangevend in exacte techniek voor het beste resultaat.
Lees meer>>

ELLEBOOGDYSPLASIE ONDERZOEK

dijkshoornrontgen

Belangrijk voor de juiste diagnose en de juiste behandeling.
Lees meer>>

ALGEMEEN RONTGENONDERZOEK

rontgencontrast

Belangrijk voor diagnostiek, juist behandelplan en Röntgen - contrastonderzoek Myelogram
(contrastonderzoek wervelkolom) onmisbaar voor het perfecte resultaat bij OK van verlamde teckels.
Lees meer>>

RONTGENTECHNIEK
 

rontgentechniek

Het is essentieel voor de diagnose en de beste uitslag bij screening (HD-A) dat de röntgenfoto's correct en exact genomen worden.
Lees meer>>

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com