Fout
 • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Neurologie

Neurologische aandoeningen zoals epilepsie, hersentumoren en nervus trigeminus uitval (onderkaakverlamming) vragen om een goed klinisch onderzoek en doeltreffende medicamenteuze behandeling.

Epilepsie 
Epilepsie kan een genetische achtergrond hebben en vraagt om medicatie op maat om toevallen te voorkomen. Soms kunnen toevallen ook verkregen zijn door infectie (bijv. ziekte van Lyme), trauma, tumoren en ontstekingsreacties. Hierbij moet ook de oorzaak doeltreffend aangepakt worden (speciale ontstekingsremmers, evt. antibiotica).

Verlammingen ten gevolge van hernia van de tussenwervelschijf (HNP)
De wervelkolom bestaat uit wervels en tussen deze wervels zit een tussenwervelschijf wat dient als stootkussentje. De tussenwervelschijf is opgebouwd uit een (papperig) centraal gedeelte, de nucleus pulposus en een hard peesachtige omhulsel, de annulus fibrosus. Deze peesachtige rok is het dunst aan de bovenzijde, direct onder het ruggenmerg gelegen. Bij te heftige druk, overbelasting of slechte kwaliteit (verkalking) van de tussenwervelschijf barst deze en “knalt” tegen het ruggenmerg. Afhankelijk van de schade aan het ruggenmerg is er pijn en/of gedeeltelijke verlamming (parese) of totale verlamming (paralyse).

Ruggenmerg en zenuwweefsel kunnen niet te lang tegen heftige druk. Bij slechts pijn heeft men nog de tijd om een krachtige medicamenteuze behandeling in te stellen.

Het zenuwweefsel kan door te lang in de knel zitten onherstelbaar beschadigd worden. TIJD is zeer belangrijk!
De ernst van de situatie moet snel beoordeeld worden, dus:

Klinisch onderzoek (pijnperceptie, spiertonus, reflexen etc.). 
Direct röntgenonderzoek van de rug met aansluitend een myelogram. 

Het contrastonderzoek van de rug (myelogram) bepaalt de ernst van de blokkade (operatie versus medicamenteus) en de exacte localisatie (links of rechts en welke wervels). 

Operatie hals hernia

 • Pijn > fenestratie-operatie
 • HNP > ventral slot ok > BETERE NIEUW TECHNIEK DORSALE HEMILAMINECTOMIE
 • Wervelgebied rug RX parese, epidurogram

  • Cauda Equina Syndroom
  • Komt voor bij herders, jachthonden, golden retrievers.
   Wordt veroorzaakt door instabiliteit en artrose tussen laatste lendenwervel en heiligbeen.
  • Laterale hemilaminectomie logie (HNP), dorsale laminectomie
   Pijn en instabiliteit lumbo-sacraal gewricht, gepaard gaand met spondylartrose, en meestal ook met protrusio van de tussenwervelschijf en soms met OCD van voorrand van het heiligbeen.

  Succes van bovengenoemde operaties naast verfijnde neurochirurgie is te danken aan het röntgencontrastonderzoek rondom het ruggenmerg. Dit geeft een nauwkeurige plaatsbepaling van de hernia en vooral of de hernia links of rechts zit.

   

  Share

  Follow Us

  facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

  Contact

  Utrechtseweg 50,
  3704 HE Zeist NL

  5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
  3mail  dap@dijkshoorn.com 
  6www  www.dijkshoorn.com