Fout
 • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Export - Reizen naar het buitenland

Als een dier meegenomen wordt naar het buitenland, dan geldt dit als export. Om een dier over de grens te brengen gelden per land verschillende regels. Ook als u slechts een weekendje naar België gaat of een wandeling gaat maken in Duitsland. Er kan gecontroleerd worden of de hond of kat voldoet aan de gestelde invoereisen. Hieronder een kleine samenvatting. Bij elke grenspassage of voor elk verblijf in het buitenland gelden de volgende standaard regels:

Paspoort
ExportkeuringHet dier moet een geldig paspoort hebben, met naam en adres gegevens.

Chip
Het dier moet een goed afleesbare chip hebben, waarvan het nummer en datum van inbrenging genoteerd is in het paspoort. Het dier moet voor dat de Rabiës inenting gegeven wordt al gechipt zijn.

Rabiës vaccinatie
Het dier moet minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid), dit moet tevens genoteerd zijn in het paspoort. Hierbij wordt ook een gezondheidsverklaring / klinisch onderzoek door de dierenarts afgetekend in het paspoort.

Risicopreventie
In sommige landen is het van belang uw dier extra te beschermen. Zo kunnen er in Frankrijk en andere landen rond het Middellandse Zeegebied een aantal vervelende ziektes worden overgebracht door teken en zandvliegjes. Het dier kan hiertegen beschermd worden. Voor een aantal landen gelden aanvullende regels. Let op welke specifieke invoereisen gelden voor het land waar u naar toe gaat en zorg ervoor dat u recente informatie raadpleegt. Neemt u daarom altijd contact met ons op, ruim voordat u op reis gaat, of kijk zelf op de website www.licg.nl. Voor sommige landen (o.a. Noorwegen) moet u minimaal 5 maanden van tevoren beginnen met het nemen van maatregelen, zodat u de juiste papieren heeft voor vertrek.

Mogelijke aanvullende regels zijn:

 • Het kan nodig zijn vlak voor vertrek een gezondheidsverklaring, ontworming of extra tekenbehandeling te halen bij de dierenarts.
 • Rabiëstiter bepaling
 • Sommige landen eisen voor vertrek een bloedtest, om de rabiëstiter te bepalen. Wij nemen dan bloed af bij het dier om te bepalen of er voldoende antistoffen tegen rabiës zijn gevormd en of het dier dus in voldoende mate beschermd is tegen hondsdolheid.
 • Deze regel is vanaf 1 januari 2012 komen te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk, Malta en Zweden. Nu is een titerbepaling voor deze landen dus niet meer nodig. Voor Noorwegen en IJsland gelden deze regels nog wel!
 • Reizen buiten Europa
 • Wilt u een dier vervoeren naar een land buiten Europa, neem contact op met onze praktijk en kijk op licg.nl. Voor deze landen gelden namelijk vaak andere regels dan binnen Europa. Voor sommige landen zijn ook lange wachttijden of quarantaine verplicht, voordat een dier daadwerkelijk het land mag betreden.
 • In sommige landen bent u verplicht u te melden bij de grens. Voor een aantal landen geldt nog steeds een quarantaineperiode, dit zijn Ierland, IJsland en Malta.
 • Sommige rassen zijn niet welkom in een land of is het dragen van een muilkorf verplicht.
 • Tijdens het vervoer kan een speciale autogordel verplicht zijn.
 • Informeer dus goed naar de verschillende eisen van het land waar u naar toe wilt.

Voor informatie over de import van levende dieren uit landen van buiten de EU naar Nederland, kunt u de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten (NVWA) raadplegen.

 

 

Share

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com