Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Middenrifbreuk (hernia diafragmatica) bij Bella

kat1

Dit is Bella, een vondeling en gebracht door de dierenambulance. Bella was er slecht aan toe: had een bekkenfractuur, was ondervoed, zat onder de vlooien, had een worminfectie en was benauwd. Bella is opgenomen om de algehele toestand te verbeteren: al snel  knapte ze op en werd een speels en zelfverzekerd katje. De benauwdheid werd veroorzaakt door een hernia diafragmatica (pendelend ademen), een scheur in het middenrif. Het middenrif, het diafragma, zorgt voor de scheiding tussen de borst- en de buikholte. Door trauma, een val, aanrijding of een mogelijke beet van een hond kan dit middenrif scheuren waardoor de buikorganen (maag, darmen,milt,lever) in de borstholte worden gezogen. Uiteraard leidt dit tot ernstige benauwdheid en complicaties van buikorganen. Röntgenonderzoek is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. De kat krijgt voor dit röntgen onderzoek ook contrastmiddel te eten om te zien in welk gedeelte de middenrifscheur zit. Zo weten we aan welke zijde de borstholte geopend moet worden.
 

 

middenrifbella2

middenrifbella b


Zijaanzicht van Bella met contrast in de darmen: deel v.d. dunne darmen liggen in de buik (rechts) maar ook een deel, incl. de blinde darm in de borstholte, voor het middenrif en naast het hart gelegen. Er is geen duidelijk middenrif (functie) te zien (zie pijl). Op de voor-achterwaartse foto is te zien dat het rechter deel van de thorax een redelijke vulling met longen heeft. Links daarentegen is gevuld met organen uit de buik. Dit geeft aan dat de scheur aan de linker zijde in het middenrif zit en de operatie van de thorax aan de linker zijde moet plaats vinden (zie RX hiernaast).

 

 

Operatie en kunstmatige beademing
De complexe operatie zal bestaan uit het terugbrengen van de buikorganen vanuit de borstholte naar hun normale plaats in de buik en daarna het middenrifscheur hechten.

bellafoto10

De borstholte wordt hiervoor geopend tussen de  8ste en 9de rib. Bij opening van de borstholte zal de kat kunstmatig moeten worden beademd. Voor de kunstmatige beademing  wordt een kunstmatige luchtpijp (tracheatube) via de keel in de luchtpijp geplaatst (zie hiernaast).

 

 

 

 

 

Bella is geschoren op de linker borstwand en ligt klaar om geopereerd te worden aan de linker zijde van de borstholte. De laatste check voor de kunstmatige beademing en de operatiepatiënt wordt toegedekt met een steriel laken.

bellafoto11
De borstholte is geopend en wordt opengehouden met twee operatiehaken: aan de linkerzijde zijn de darmen te zien, wanneer deze zijn terugstopt is de lever zichtbaar en moet worden teruggestopt via het gat in het middenrif.

bellafoto12 
Foto met aan bovenzijde stukje long, daaronder darmen en aan de onderzijde is een stuk van de lever te zien.

bellafoto13

De inmiddels wat samengevallen  longen (atelectase) zijn weer mooi luchthoudend “opgepompt” en de operatiewond kan worden gesloten.  Alle buikorganen zijn teruggestopt in de buik en de scheur in het middenrif is gehecht (zie de donkergekleurde hechtingen in het lichtrood gekleurde middenrif). De complexe operatie is vlot en zonder complicaties verlopen. Postoperatief herstel in onze opname ging erg vlot en Bella is al spinnend geplaatst bij een leuke jongeman die ontzettend blij is met Bella. Bella is volledig hersteld en leeft weer als iedere andere actieve kat.


Share


Operaties ogen, kop- en halsgebied.
Lees meer>>


Operaties van de borstholte (Thorax).
Lees meer>>


Operaties in de buikholte.
Lees meer>>


(Plastisch-) chirurgische operaties.
Lees meer>>


Traumachirurgisch.
Lees meer>>

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com