Fout
  • XML Parsing Error at 1:2456. Error 9: Invalid character
Afdrukken
PDF

Operaties van de borstholte (Thorax)

operatie1

Topprestaties in combinatie met vakkundige narcosetechniek kunstmatige beademing en chirurgische vaardigheid. Deze operaties zijn voorbeelden van “Hogeschool vakchirurgie”; via de zijkant van de borstwand meestal tussen de 8ste en 9de rib wordt de borstkast geopend. Op dit moment moet de hond/kat kunstmatig worden beademd. De afwijking in de borstkast wordt  hersteld, waarna de borstholte weer wordt dichtgemaakt door de twee ribben goed aan elkaar te hechten zodat er geen lekkage van lucht in de borstholte kan komen.

 

 

 

  

Enkele voorbeelden:

  • Hernia diafragmatica  (scheur in het middenrif)
  • Longkwabresectie (longtumor) 
  • Vreemd voorwerp (corpus alienum) in slokdarm
    Bijvoorbeeld een satéstok, een te groot stuk bot of ander voorwerp dat voor het hart of bij de maagingang blijft steken. Zelfde procedure als twee bovenstaande indicaties,waarbij slokdarm wordt geopend, voorwerp verwijderd en slokdarm weer gesloten.

Hernia Diafragmatica (ingescheurd middenrif)
Het diafragma, het middenrif, is de scheiding tussen de borstholte en buikholte. Door trauma (val, aanrijding, aangeboren) scheurt het middenrif. De scheiding tussen borst- en buikholte is er niet meer en de organen uit de buik (darmen, lever, milt etc.) worden de borstholte in gezogen. Hierdoor ontstaat het typische benauwde “pendelend” ademen.

rif1rif2
Operatief herstel is soms de enige mogelijkheid, niet altijd eenvoudig maar wel erg succesvol! 

Diagnostiek
Met een röntgencontrastonderzoek wordt de diagnose bevestigd en tevens vastgesteld welke onderdelen uit de buik in de borstholte, naast hart en longen liggen en of de scheur voornamelijk links of rechts zit. Dit met het oog op de operatie aan rechter of linker borstwand. Op deze foto ligt de buikinhoud in de linkerhelft van de borstkas. 

Behandeling - Operatie
Borstkast wordt aan de linker zijde tussen  8ste en 9de rib geopend, waarna alle buikorganen (in dit geval lever, milt, blinde darm en deel van dunne darmen ) in de buik worden terug gemanoeuvreerd. Hierna wordt de grote scheur in het middenrif gehecht en de borstkast gesloten. 

thoraxdijkshoorn
De ‘Middenrifbreuk (hernia diafragmatica) bij Bella. Lees meer>> 

Longkanker
Primaire longtumor (uitgaande van de long zelf, bijv. adenocarcinoom/sarcoom) is met groot succes te opereren. Hierbij wordt na opening van de borstholte ter hoogte van de 8ste-9de rib de gehele longkwab (inclusief tumor) verwijderd. Operatie is zeer succesvol, de hond kan 1 longkwab (meestal de hoofdkwab) goed missen. Secundair zijn longtumoren als gevolg van verspreiding uit tumoren elders (bottumor, prostaattumor, mammatumor e.d.). In de longen zie je dan meestal een meerdere grote en kleine tumoren.

tumor1

Metastase ( uitzaaiingen)
Uiteraard is hier (helaas) niets meer aan te doen.



Share


Operaties ogen, kop- en halsgebied.
Lees meer>>


Operaties van de borstholte (Thorax).
Lees meer>>


Operaties in de buikholte.
Lees meer>>


(Plastisch-) chirurgische operaties.
Lees meer>>


Traumachirurgisch.
Lees meer>>

Follow Us

facebook instagram-logo-png-transparent-background-1024x1024 linkedin  youtube 2

Contact

Utrechtseweg 50,
3704 HE Zeist NL

5telefoon  +31 (0)30 69 542 64
3mail  dap@dijkshoorn.com 
6www  www.dijkshoorn.com