Heupdysplasie onderzoek

Wanneer Heupdysplasie onderzoek

  • Op verzoek van een eigenaar die vermoedt dat zijn of haar dier last heeft van de heupen en waarbij de dierenarts inderdaad heeft vastgesteld dat dit waarschijnlijk is voeren we een heupdysplasie onderzoek uit.
  • Op verzoek van de fokker of rasvereniging.
  • Bij bepaalde rassen is er een erfelijke aanleg voor de ontwikkeling van heupdysplasie, bij deze rassen is het verstandig om voor het fokken de ouderdieren te screenen op deze afwijking.
  • Voor second opinion.

Onze werkwijze

De identiteit van de hond wordt vastgesteld aan de hand van het chipnummer. Het maken van de foto’s gebeurt over het algemeen zonder sedatie, tenzij de hond erg weerbarstig is. De hond wordt op zijn rug in een speciaal hiervoor gemaakte bak gelegd en gepositioneerd, waarna de foto gemaakt kan worden. De foto wordt direct ontwikkeld en eventueel nogmaals gemaakt indien de heupen er niet helemaal optimaal opstaan. Klik hier voor meer over ‘Röntgentechniek bij heupfoto’s’.

Officiële erkenning heupdysplasie onderzoek

Het heupdysplasie onderzoek zoals uitgevoerd bij onze kliniek wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied te Amsterdam en de W. K. Hirschfeld Stichting officieel erkend. De resultaten van de test worden vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport “Heupdysplasie”. In onze praktijk worden jaarlijks bij meer dan 500 honden röntgenfoto’s genomen voor officieel HD onderzoek. Aan dit onderzoek worden hoge eisen gesteld qua positie van de hond en kwaliteit van de röntgenopname. Volgens afspraak tussen de W.K. Hirschfeld Stichting en de dierenartsen moeten kwalitatief onvoldoende röntgenopnamen (zonder kosten voor de eigenaar) worden overgemaakt. Dit komt bij door ons vervaardigde röntgenopnamen minder dat 1% op jaarbasis voor!

Afspraak maken voor HD-onderzoek

Wij zijn telefonisch bereikbaar voor het maken van een afspraak. Het is mogelijk met meerdere honden tegelijk te komen voor de screening. Neem voor uw bezoek de documenten van uw hond mee. Voor officiële HD-onderzoeken die naar de Raad van Beheer moeten gelden er bepaalde voorwaarden. De hond moet de minimale leeftijd hebben die vaststaat voor het betreffende ras, ingeschreven staan in het Nederlandse Hondenstamboek en gechipt zijn. Neem voor uw afspraak ook de stamboom en registratiebewijs mee van de Raad van Beheer.

Pre-screening & minimale leeftijd

Een röntgenfoto van een jonge pup geeft weinig informatie over de exacte aansluiting van de kop in de kom. Wel kan het informatie geven over grove afwijkingen, botbreuken en ontwrichtingen. Pas als al het kraakbeen dat zal verbenen ook daadwerkelijk verbeend is, zal bepaald kunnen worden of het grootste deel van de kop binnen de kom ligt.

Ondanks dat de röntgenopname bij jonge honden geen uitsluitsel geeft, is een pre-screening wel mogelijk doormiddel van aanvullend lichamelijk onderzoek. Door middel van lichamelijk onderzoek kan getest worden of de heup uit de kom te bewegen is. Hierbij wordt er op gelet wanneer dit optreedt, wanneer gaat de kop uit de kom en wanneer er weer in. Het aantal graden geeft hierbij de mate van losheid weer. Als daarbij een krakende sensatie wordt gevoeld, geeft dit een indicatie over de kraakbenige bekleding van het gewricht. Op een röntgenfoto kan beoordeeld worden of er geen andere aandoeningen aanwezig zijn.
Voor alle rassen geldt dat ze ouder dan 12 maanden moeten zijn voordat het officiële heupdysplasieonderzoek mag worden uitgevoerd. Dit geldt echter niet voor de volgende rassen die minimaal 18 maanden oud moeten zijn:

  • Bordeauxdog
  • Bull mastiff
  • Berghond van de Marennen
  • Duitse dog
  • Landseer E.C.T.
  • Leonberger
  • Mastiff
  • Mastino Napoletano
  • Newfoundlander
  • Pyrenese berghond
  • Sint Bernard
Terug naar röntgenologie
Terug naar boven